Голям пожар бушува край Благоевград, спешни медици и огнеборци, заедно с военни цяла нощ оказват помощ

Огнена стихията стана причина да бъдат евакуирани хората от село Рилци, тъй като огънят буквално е стигал на метри от къщите. Инцидентът станал малко след полунощ на 02 август 2016 година.

170 души са евакуирани,обстановката в селото е била изключително затруднена, но адекватната намеса на екипите е спасила живота на хората и имуществото им. Няма нито една изгоряла къща.

Около полунощ са пламнали сухи треви и отделни дървета над селото. Екипи на пожарната от Благоевград, Дупница, Разлог и Рила са гасили огъня.
За гасенето на пожара бе мобилизиран личният състав на военно формирование 26400 в Благоевград.

На място е пристигнал и главният секретар на МВР Георги Костов. През нощта на място бе и дежурен екип от благоевградския филиал за спешна медицинска помощ. Директорът д-р Красимир Михайлов лично ръководеше действията на спешните екипи.

„Беше страшно, на 67 години съм, но такова нещо през живота си не съм виждал, въпреки че тук често горят пожари. Казаха, че огънят е тръгнал от мълния”, заяви пред репортери Асен Николов, но когото е изгоряло част от лозето.

„Целият баир изгоря, огънят стигна на 20 метра от парцела ми. Тръгнал е от три места откъм Бараково. Цяла нощ тук бе пълно със служители на полиция, медици и военни,  казаха ни да се евакуираме, но аз отказах – изгорили ми къщата, аз за къде съм”, обясни и Иван Йовчев от Рилци.

Снощи около 2,30 – 3 часа хората са върнати по домовете им и електричеството в Рилци е възстановено.
СЛАВА ИВАНОВА

Източник:  struma.bg