Двама еколози са блъснатите от кола в Кресненското дефиле, докато проучват Лот 3

Екипи на спешна помощ действаха професионално и бързо се отзоваха на място на катастрофата!
Д-р Красимир Михайлов, директор на Спешен център - Благоевград: Спешно бяха изпратени 2 броя линейки, като единия екип е от Благоевград, а другия е от Симитли. След оказване на спешна помощ е осъществен транспорт до Благоевград.

Природозащитниците блъснати от румънка с "Ауди", докато броят умрелите животни, за да защитят тезата си, че най-добрият вариант за трасето на АМ "Струма" е тунел, алпинистът е в кома.

Двама известни природозащитници - алпинистът Боян Петров и екологът, бивш шеф на ПП "Зелените", Андрей Ковачев, са тежко ранени в Кресненското дефиле, докато проучват вариантите за Лот 3 на АМ "Струма". Те са със сериозни комбинирани травми, след като румънка с "Ауди" връхлетя върху тях. Тежкият инцидент стана вчера около 12,00 часа в местността Османска чешма в Кресненското дефиле. На завой 27-годишна румънка губи управление над аудито си и връхлита върху двамата природозащитници, които били зад бялата линия на платното. От силния удар лекият автомобил ги изхвърлил в канавката, предното стъкло на колата е счупено.

Двамата пострадали с две линейка са транспортирани до благоевградската болница. Приети са в шокова зала на спешно отделение с политравми, в по-тежко състояние е алпинистът, той има черепно-мозъчна травма с хематом /мозъчен кръвоизлив/, фрактура на четири ребра, контузия на белия дроб и травми на лопатката и крака, каза директорът на МБАЛ - Благоевград д-р Огнян Митев, който веднага е информиран за инцидента с двамата пострадали природозащитници.

Екологът и член на Сдружение за дива природа "Балкани" А. Ковачев е с мозъчен оток и наранявания по тялото, тежки фрактури не са установени. Той е контактен, но за кратко е губил съзнание и няма спомен от случилото се.

След направените изследвания двамата са приети за стабилизиране на състоянието им в реанимация на МБАЛ -Благоевград.

Алпинистът Б. Петров е в травматичен шок, поставен е на апаратна вентилация. Лично директорът на ВМА - София проф. генерал Николай Петров се е ангажирал със случая с двамата природозащитници, с 2 реанимобила Б. Петров и А. Ковачев вчера около 14,30 часа са транспортирани във ВМА -София.

Алпинистът Боян Петров пристигнал в района на Кресна дни след покоряването на връх Нанга Парбат в Пакистан, наскоро той изкачил и 8485-метровия връх Макалу и един от най-опасните - Анапурна в Непал. От 16 години насам алпинистът контролира заболяването си от диабет тип 1, като не се отказва от страстта си към върховете, въпреки че използва инсулин. През 2013 г. Боян Петров катастрофира тежко с мотор в София. Вследствие инцидента дясната му подбедрица беше счупена на две места. След 3-часова операция в института "Пирогов" му беше поставена 25-сантиметрова планка от титан, както и 12 болта. Те останаха в крака му в продължение на година и половина. През това време той покори три осемхилядника.

Заедно с еколога Андрей Ковачев и техния колега Недко Недялков проучвали трасето за предстоящото изграждане на АМ "Струма" в участъка на Кресненското дефиле. Председателят на Фонда за дивата флора и фауна Емилиян Стойнов от София, който бе дошъл вчера в болницата в Благоевград, поясни, че започнали изследването на трасето от северната страна, като тръгнали от Крупник към Сандански.

Идеята на проучването им е да докажат, че единственият вариант за строеж на автомагистралата през защитените територии е строителството на тунел. Двамата броили мъртвите животни, прегазени по трасето. Според приятелите им проучването им е насочено към опазването на животните, от 15 години се прави изследване на прегазените на пътя, установява се какви са заплахите за тези видове.

Проучването е относно промените, които ще настъпят в околната среда от строежа на Лот 3, особено поради факта, че животните са много чувствителни, поясни приятелят на ранените природозащитници Е. Стойнов и уточни, че не е свидетел на инцидента, но най-вероятно е лошо стечение на обстоятелствата, защото и двамата са добре обучени изследователи.

Сред пристигналите на мястото бяха и гл. експерт "Биоразнообразие" в Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пиринско Росен Алексиев и Владимир Милушев от фонд "Биоразнообразие", които също са приятели на ранените.  С тъга Р. Алексиев сподели, че само за два месеца това е поредният инцидент с техни колеги и приятели, през юни трима известни зоолози от София загинали при пътен инцидент в Гърция.

Припомняме, че през февруари тази година стана скандал между съветника на министъра на икономиката Владимир Каролев и природозащитници, сред тях и Андрей Ковачев. Тогава спорът избухна на срещата за развитието на планинския туризъм, организирана от министъра на туризма Николина Ангелкова за проекта за разширението на ски зона Банско.

Проявата на еколозите тогава разгневи Каролев, който първо започна да ги снима с телефона си, а после се опита да скъса един от плакатите, след което охраната се намеси и природозащитниците бяха отведени.

Това са хора, които се хранят от проекти, финансирани с пари от българския бюджет и от международни институции, заяви тогава Каролев и допълни, че се харчат средства за някакви екологични каузи, които изобщо не са сериозни и ако на някой му е много важен един лешояд, гъска или речна мида - да бъде така добър и да убеди частния сектор да го спонсорира.

Предложението за тунел през дефилето е направено през 2007 г. от жители на Кресна, които са го аргументирали с възможностите за развитие на туризма, тъй като магистралата ще унищожи търговията в града, твърдеше преди време Андрей Ковачев. По думите му другият мотив за варианта тунел е виното:

“При всяко едно строителство на магистралата през Кресненския пролом ще се засегнат точно най-ценните земи за производство на керацуда в територията. Това вино произхожда от района на Кресна. То е характерно само за България", бяха мотивите на Ковачев да настоява за тунел през дефилето.

Само преди дни министър Лиляна Павлова съобщи, че за Лот 3 вече има и четвърти вариант. Той предвижда сегашното трасе през дефилето да остане еднопосочно за пътуващите към Гърция, а да се изгради обходен път около Кресна за пътуващите в посока Гърция-Благоевград, той също да е еднопосочен. Явно това е активирало природозащитниците да търсят спешно аргументи в подкрепа на варианта с тунела.

Снощи късно от ВМА съобщиха: Алпинистът Боян Петров е в кома с черепно-мозъчна травма, перфорирани ребра, белодробна контузия, в момента е на апаратно обдишване. Екозащитникът Андрей Ковачев има мозъчен оток. Двамата са в реанимацията на ВМА. При Боян Петров предстоят още изследвания и прегледи на вътрешните органи. Днес двамата пострадали трябва да бъдат прегледани от травматолози, за да се уточни кои от счупванията им и кога ще могат да бъдат оперирани.

ЕКИП "СТРУМА"

Източник:  вестник "Струма" и Агенция БГНЕС