Д-р Красимир Михайлов, Спешен център – Благоевград: Работата в спешните центрове е доста напрегната, за това много колеги предпочитат да се реализират в други сфери на медицината

Работата в спешните центрове е доста напрегната и динамична, за това и много медици предпочитат да се реализират в други сфери и области на медицината, а това от своя страна води до недостиг на кадри в системата. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Красимир Михайлов, директор на Спешен център – Благоевград.

По думите му, това е един от най – големите проблеми в системата и трябва да се реши бързо, за да може новият регламент за спешна медицинска помощ да бъде реализиран успешно. „Самият стандарт по Спешна медицинска помощ поставя доста високи изисквания, тоест наличието на лекари със специалност по спешна медицина, лекари със специалност по реанимация и разбира се лекари с други профилни специалности или пък без специалности, също така и парамедици.

Но на този етап ние разполагаме с малко лекари, голяма част от тях работят и на втори трудов договор при нас“, уточни д-р Михайлов. Той допълни, че ако наистина искаме този стандарт да се приложи, както е разписан трябва да се подобрят условията в самите спешни центрове, а това включва ново оборудване, подобряване на материалната база и търсенето на нови механизми за привличане на кадри в спешните центрове.

Ливия НИНОВА
Източник:  Радио "Фокус" – Пирин