Гащеризони за многократна и еднократна употреба, предпазни средства с висока степен на защита, дезинфектанти...

д-р Красимир Михайлов

даряват ловците от ЛРД „Сокол 1911“ на 10-те екипа на Центъра за спешна медицинска помощ - Благоевград

30 гащеризона за многократна употреба и гаранция за ползване поне 50 пъти, еднократни предпазни облекла, маски с висока степен на защита FFP2 и FFP3, дезинфектанти, шлемове и ръкавици даряват на Центъра за спешна медицинска помощ ловците от Ловно-рибарското дружество „Сокол 1911“. Част от доставката вече е поръчана и се чака от десетте екипа на центъра в цялата област, съобщи управителят д-р Красимир Михайлов. 
Той призна, че с председателя на УС на ЛРД „Сокол 1911“ Иван Василев са приятели, и в разговор станало дума за огромната нужда на работещите в Спешния център 325 души от допълнителни индивидуални средства за защита в условията на извънредно положение. „Той веднага реагира и на събрание на управителния съвет са взели решение да отпуснат 7000 лв. специално за Центъра за спешна медицинска помощ, за което сме изключително благодарни. Тази реакция на ЛРД „Сокол 1911“, както и на всички дарители, разбира се, доказва, че в трудни моменти обществото ни се обединява“, не скри задоволството си д-р Михайлов. 
Той отбеляза, че от обявяване на извънредното положение екипите на центъра в Пиринско са обслужили около 40 случая, свързани с него, като паралелно стационарните екипи в Благоевград, Симитли, Кресна, Петрич, Банско, Разлог, Якоруда, Гоце Делчев и Сатовча не са спрели да извършват амбулаторни прегледи на пациенти, независимо от здравния им статус и етническа и религиозна принадлежност, както и да се отзовават на повикванията за спешни ситуации като катастрофи, инсулти, травми и др., обслужвани денонощно от 17 екипа.

Д-р Михайлов отбеляза, че статистиката сочи, че за миналата година специалистите от центровете за спешна помощ в областта са обслужили около 70 000 пациенти, направени са 50 000 амбулаторни прегледа и са отговорили на около 24 000 повиквания, като цифрите за първия месец на 2020 г. показват направени 4238 прегледа и приети 2049 повиквания. 

Директорът на Центъра за спешна помощ, който е подчинен директно на министъра на здравеопазването, отбеляза, че екипите му разполагат с над 20 респираторни апарата, които, макар да са портативни и преносими и да не са пригодени за болнични условия, при спешна нужда могат да се използват и ще бъдат предоставени за лечение на пациенти, ако епидемията го наложи.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА
Източник: вестник "Струма"