Грипната обстановка в Пиринско и Рилското корито се усложнява, вирусът поваля цели семейства

Завишаване на острите вирусни инфекции отчитат личните лекари в Пиринско и в Рилското корито. "Само за ден консултирах 40 пациенти. Оплакванията се увеличиха от 3-4 дни, през празничните дни не съм почивал, голяма част от болните идваха в кабинета, други се обаждаха по телефона за консултация, симптомите са внезапна висока температура, суха кашлица, болки в гърлото и мускулите", каза семейният лекар в Якоруда д-р Ивайло Ботушанов.


 

Пациенти с усложнения са постъпвали и във филиала за спешна помощ в Якоруда.

"Цели семейства, повалени от грип, търсят лекарска помощ, при домашни посещения установявам, че всички у дома са със симптоми, типични за вирусна инфекция", каза д-р Ивайло Ботушанов. Неговите близки в семейството също се разболели.

"Препоръчвам веднага да се започне лечение с антивирусни медикаменти, повече течности - топъл чай и сокове, и престой у дома за укрепване на имунната система. Важно е болният да няма контакт с други хора", заключи д-р Ботушанов.

"Завишаване на пациенти с вирусни инфекции се наблюдава след коледните празници в Кочериново. Прави впечатление, че с оплаквания са ученици от началния клас и в тийнейджърска възраст, по-малко са бебета", поясни и личният лекар д-р Виктория Каракостова. Тя препоръча при първи симптоми консултация с лекар за предпазване от усложнения, антибиотично лечение се назначава само от специалист, а не самоцелно.

"На 37 пациенти с усложнения от вирусна инфекция е оказана спешна помощ по домовете, само за 3 дни - по време на празниците, от тях при 7 е установено белодробно заболяване - бронхит и пневмония - каза директорът на Спешна помощ д-р Красимир Михайлов. - 11 деца с остра вирусна инфекция са обслужени от спешен екип, две от тях са с пневмония и две с ангина. Общо 788 пациенти са потърсили спешна помощ през празничните дни", съобщи д-р Михайлов.

"Усложнения от вирусни инфекции са установени и при пациенти, прегледани във филиалите в Кресна, Симитли, Разлог, Петрич, Банско, Гоце Делчев, Сандански, Якоруда и Сатовча. По време на празниците са хоспитализирани по спешност за лечение 43-ма пациенти, от тях 19 са с травми, 7 с инсулт и 8 с кардиологични проблеми, шестима са пострадалите при пътни инциденти”, обобщи д-р Красимир Михайлов.

Грипната обстановка засега не налага разкриване на допълнително легла в детско и вътрешно отделение на благоевградската болница, поясниха вчера от ръководния екип на МБАЛ - Благоевград.

СЛАВА ИВАНОВА
Източник - вестник "Струма"