Двама млади мъже загинаха при зверска катастрофа в Кресненското дефиле след удар между тир, микробус и кола

Цяло чудо е, че семейството с 2 деца в лекия автомобил е оцеляло

Младо семейство с 2 малки деца, които се връщали от почивка в Гърция, оцеляха по чудо, шофьорът на румънския тир невредим 

Двама млади мъже загинаха при зверска катастрофа в Креснеското дефиле, а други петима, сред които две деца, оцеляха като по чудо. Тежкият инцидент стана вчера около 15 ч. в района на Османската чешма, при който са се сблъскали товарен автомобил, микробус и лек автомобил. На място са загинали двама мъже, които са пътували в микробус със софийска регистрация. Семейство от Варна с две малки деца - 3-месечно бебе и 2-годишното му братче, са невредими въпреки жестокия удар върху лекия автомобил от преобърналия се микробус. 

Движението е спряно и в двете посоки, а на място са изпратени 5 линейки на Спешен център - три от Благоевград и по една от Симитли и Кресна, които бързо са транспортирали пострадалите. 
„Катастрофата е със 7 участници, от които за съжаление има двама загинали млади мъже. Лекарска помощ е оказана на другите петима души - младо семейство от Варна с две малки деца, които са с леки наранявания. Румънският шофьор на тира е с контузия на глезенна става”, заяви за „Струма“ директорът на ЦСМП - Благоевград д-р Красимир Михайлов. 

Петимата оцелели са поети от сформиран дежурен екип хирурзи, ортопеди и реаниматори в спешно-приемно отделение на МБАЛ - Благоевград, които са ги прегледали и изпратили на скенер и ехограф за изследвания. Двете малки деца са без травми. Майката е с фрактура на носа и е насочена за консултация в отделението „Уши, нос, гърло“. Бащата също е без контузии. Семейството се връщало от море в Гърция. По думите на бащата въздушните възглавници на лекия автомобил са ги спасили. Децата също са били обезопасени при пътуването. 

Работата по установяване на всички факти и обстоятелства за катастрофата продължава. До извършването на огледа на местопроизшествието от дежурната полицейска оперативна група движението бе пренасочено. Автомобилите бяха насочени към обходен маршрут по път II-19 Симитли- Банско-Гоце Делчев - път III-198 Г. Делчев-Катунци-Марино поле-АМ "Струма" и обратно, съобщиха от АПИ. 

Вчерашната катастрофа е първата тежка в Кресненското дефиле след забраната за изпреварване и ограничение на скоростта от 50 км. Тя бе въведена в началото на месец май и ще важи до края на месец юни, до започването на активния летен сезон. По план на всеки километър трябваше да има знак, който указва, че е забранено изпреварването в рамките на 16-те километра от Кресненското дефиле. Трябваше да има и едни допълнителни табели за сигнализация, които ще ни казват, че изпреварването е забранено, и в оста на пътя да има допълнителна маркировка и допълнителни физически разделители. 

Междувременно в Кресненското дефиле започна ремонт на пътя от пътноподдържащата фирма. Следващият етап от проекта за безопасно придвижване в Кресненското дефиле предвижда въвеждане на цялостно видеонаблюдение, което да следи за нарушения. Забраната ще бъде до края на юни и с началото на активния летен сезон ще отпадне, обясниха от АПИ. 

Веднага след въвеждане на забраната шофьори многократно алармираха и предупреждаваха в социалните мрежи, че дефилето ще стане още по-опасно и смъртоносно заради шофьори на автобуси и тирове, основно румънски и полски, които притискат на пътя добросъвестните водачи на автомобили, спазващи ограниченията. Според данни на "Пътна полиция" 70% от катастрофите там се случват заради неправилно изпреварване или заради движение с несъобразена скорост.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА
Източник: вестник "Струма"