Д-р Красимир Михайлов, ЦСМП-Благоевград: За трите празнични дни имаме около 800 прегледани пациенти в областта

Д-р Красимир Михайлов, директор на Център за спешна медицинска помощ-Благоевград в интервю за Радио „Фокус“-Пирин.

Фокус: Колко екипи на Спешен център-Благоевград работиха в областта през изминалите празнични дни?

Д-р Красимир Михайлов: През изминалите празнични дни работиха всички екипи на територията на област Благоевград – 17 на брой, които са мобилни. Освен това, бяха преглеждани и пациенти, които сами търсят помощ в нашите филиали от стационарните екипи.

Фокус: Колко спешни случая имаше по време на Коледните празници?

Д-р Красимир Михайлов: За трите празнични дни имаме около 800 прегледани пациента, като от тях мобилните екипи са прегледали 291 пациента на място, на терен или пък у дома. Около 500 пациента пък са прегледани амбулаторно, т.е. те сами са потърсили помощ в нашите филиали. Общо взето няма нещо съществено, нещо извънредно през този период от време на празничните дни. Прави впечатление, че има завишаване на заболеваемостта от вирусни инфекции, също така инфекции на горните дихателни пътища, бронхопневмонии и така нататък, въобще всичко, което е свързано с вирусните инфекции през този сезон. От пътно-транспортните произшествия са регистрирани 6 такива за периода, като няма тежко пострадали, за радост, няма и смъртни случаи. Настанени са всички в съответните болнични заведения. Освен това, имаме и регистрирани около 7 случая на инсулт, което в известен смисъл е тревожно. От общия брой прегледани 43 случая са хоспитализирани в болниците на територията на областта. Най-общо това е, което мога да кажа като статистика.

Фокус: А хората, които са хоспитализирани, с какви оплаквания са най-често?

Д-р Красимир Михайлов: Най-разнообразни са оплакванията. Както казах, имаме хора с травми, вследствие на битови инциденти или пътно-транспортни произшествия. Имаме инсулти, имаме и сърдечно-съдови заболявания от друго естество, извън инфаркт на миокарда. Също така, имаме и хора с белодробни заболявания, свързани с усложнения, вследствие на вирусни инфекции, пневмонии, бронхити и т.н. и разбира се, и друга патология. От всички случаи имаме регистрирани в повикванията и 19 случая на прегледани деца също.

Ани ДАВИДКОВА
Източник: Радио "Фокус" - Пирин