Д-р Красимир Михайлов, ЦСМП-Благоевград: При разделянето на пациентите в 3 триажни категории екипите трябва да достигнат до най-спешните пациенти за 8 минути

При разделянето на пациентите в 3 триажни категории екипите трябва да достигнат до най-спешните пациенти за 8 минути. Това каза за Радио „Фокус“ Пирин д-р Красимир Михайлов, директор на Център за спешна медицинска помощ (ЦСМП)-Благоевград. Той уточни, че това са пациенти с код „червено“, които са критични и които би следвало да се обслужат от екипи с най-висока компетентност и в най-кратък срок. По думите му времето от получаването на сигнала до пристигането на мястото при пациента времето трябва да бъде не повече от 8 минути. Д-р Михайлов допълни, че следващата категория са пациенти с код „жълто“, които са с относителна спешност. Той поясни, че това са нестабилните спешни пациенти, като при тях времето за което трябва да пристигне екипът, е 20 минути. 
По думите му третата група пациенти са с код „зелено“, като това са стабилните спешни пациенти, до които екипът трябва да достигне за максимум 2 часа. „Чрез телефонният триаж се цели с най-кратки и ключови въпроси чрез телефонно интервю да се определи степента на спешност. Това е идеята, като определяйки вече степента на спешност, диспечерът изпраща приоритетно подходящ екип, тоест той вече извършва т.нар. приоритетен екипен триаж“, каза д-р Михайлов. Той добави още, че е изключително важно самите граждани, които се обаждат и които търсят помощ от системата за спешна медицинска помощ, да останат на линия, когато диспечерът задава въпросите, защото в крайна сметка те по този начин подпомагат процеса на определяне на спешността и участват в спасяването на самия пациент. 

Натали СТЕФАНОВА
Източник радио ФОКУС