Д-р Красимир Михайлов, ЦСМП-Благоевград: Разпределението на екипите на Спешна помощ в областта е достатъчно добро и е показало, че работи ефективно

Д-р Красимир Михайлов, директор на Център за спешна медицинска помощ-Благоевград, в интервю за Радио „Фокус“ Пирин, относно работата на центъра по време на коледните и новогодишните празници

Фокус: Д-р Михайлов, каква ще е организацията на работа в Спешен център-Благоевград и неговите филиали по време на коледните и новогодишните празници?

Д-р Красимир Михайлов: По време на коледните и новогодишните празници организацията на работа е всъщност това, което извършваме всеки ден, тоест ние няма да имаме допълнителни екипи, които да работят по време на коледните празници. Това е и във връзка с цялостната организация на работа на Центъра за спешна медицинска помощ в Благоевград, тоест той разполага с определен брой мобилни екипи, които са 17 на брой за област Благоевград и тези екипи работят денонощно непрекъснато през цялата година, като оказват спешна медицинска помощ на всички, които се нуждаят. Това са мобилни екипи, които са разпределени в нашите 10 филиала на територията на областта и които всъщност след обаждане на телефон 112 обслужват болни и пострадали лица на мястото на инцидента или в дома, когато има такава необходимост. Освен тях ние разполагаме във всеки един филиал и със стационарни екипи, които поемат амбулаторни пациенти, които сами са потърсили помощ в съответния филиал от нашите специалисти, които работят там по места. Така че ние имаме изготвени графици за всеки месец и тези екипи не се намаляват. Тя са в добър състав – както по брой, така и по вид са окомплектовани и ще поемат обслужването на пациенти в коледните и новогодишните празници. Има едно малко изключение, става въпрос за Банско, където ние подпомагаме самата община Банско с един санитарен автомобил и те организират един екип, който е ситуиран в Банско по Нова година, когато има повече гости на града. Знаем, че това е един утвърден курортен зимен център и се очакват много гости за новогодишните празници, така че по инициатива на общината, там има един такъв допълнителен екип, но ние го подпомагаме със санитарен автомобил.

Фокус: Ще имате ли изнесени екипи, тъй като и Пожарната, и Полицията имат такива, с оглед на големите пътувания?

Д-р Красимир Михайлов: Няма да имаме изнесени екипи, тъй като нашето разпределение на самите екипи е достатъчно добро и е показало, че работи ефективно. Ще Ви обясня по-подробно: в Благоевград разполагаме с 4 екипа, които засега показват, че са достатъчни за организиране на ежедневната дейност; в Симитли и в Кресна също има филиали с по един мобилен екип, които поемат трудния участък в Кресненското дефиле, разбира се, ако ситуацията е по-тежка се изпращат екипи и от Благоевград, както и от Сандански; в Сандански имаме 2 мобилни екипа; други 2 екипа имаме в Петрич; в Гоце Делчев също са 2; в Сатовча имаме 1 екип; в Банско имаме 1 екип; в Разлог – 2 и в Якоруда имаме още 1 екип. Във всички филиали екипите са общо 17 на брой и те са разпределени достатъчно добре, за да покриват територията на област Благоевград.

Фокус: Д-р Михайлов, от 16 ноември във всички Центрове за спешна медицинска помощ в страната започна тестването на протоколите за телекомуникационен и приоритетен екипен триаж. Какво е Вашето мнение – по-добре ли се работи с тази система?

Д-р Красимир Михайлов: Това е утвърдена система, която има своите аналози в чужбина и е показала своята ефективност, така че при нас също показва, че има своето място, тъй като конкретизира съответните въпроси при провеждането на телефонно интервю и също така дава възможност на самите пациенти или на тези близки, които търсят помощта от Спешна помощ, да участват в оказване на самата спешна помощ, тоест да подпомагат тази дейност. Въпросите са кратки, точни и ясни, и ориентират нашите оператори за това какъв екип да бъде изпратен и кой е най-подходящият екип за съответното заболяване. Ние сме разработили тези инструкции в азбучен указател, с който чрез съответния симптом и съответното оплакване много бързо може да бъде намерен от нашите оператори и те изпращат най-подходящия екип. Мога да кажа, че постепенно се навлиза в този нов вид работа и засега няма някакви проблеми, които да се очертават в тази връзка.

Натали СТЕФАНОВА
Източник Радио „Фокус“ Пирин