Нови сгради ще имат ЦСМП в Благоевград, Сандански, Разлог и Сатовча

Четири нови сгради на центровете по спешна  медицинска помощ ще бъдат построени в  Благоевградска област, а останалите  шест ще бъдат основно ремонтирани. Това стана ясно, след като приключи процесът  по прехвърляне на собствеността от общините към здравното министерство. Нови сгради ще имат центровете на спешната медицинска помощ в Благоевград, Сандански, Разлог и Сатовча.

"Терените за строителство са определени, в момента се подготвя проектната документация, след което здравното министерство, като бенефициент по програмата, ще обяви  обществените поръчки", каза директорът на областната структура д-р Красимир  Михайлов. Работещите в десетте филиала  разчитат още на нови санитарни автомобили и модерно оборудване на спешните центрове.

"Над 95 процента от линейките са напълно амортизирани, само две от тях отговарят на стандартите", признава д-р Михайлов. Сериозен е и проблемът с недостига на кадри. Шест са незаетите щатове, които се компенсират с дежурства на лекари от болниците. Едно от решенията е т.нар. „долекарски екипи“, които са основно от фердшери. В тази посока би  трябвало да се помисли на централно ниво, каза още д-р Михайлов.

Автор: Кети Тренчева, БНР