Тревожна статистика: 19 с инсулт за седмица в Пиринско, от тях 6-има благоевградчани


Д-р Красимир Михайлов

19 пациенти с инсулт са обслужени от спешните медици само за седмица, на 5-има от тях е оказана лекарска помощ в неделя,  съобщи директорът на Спешна помощ в Пиринско д-р Красимир Михайлов. Възрастта на пациентите е около 60-70 години, най-възрастният е 90-годишна жена от Сатовчанско.

Първа помощ през уикенда е оказана на 58-годишен благоевградчанин. Сигнал за изпаднал в безсъзнание мъж е подаден на тел. 112 от ул. "Цар Иван Шишман" в центъра на града. При лекарския преглед е установено, че мъжът се нуждае от болнично лечение и след направената консултация е приет в неврология на благоевградската болница.

По същото време за болнично лечение в МБАЛ - Разлог са приети трима пациенти с инсулт, сред тях 65-годишен мъж от Якоруда и двама 70-годишни мъж и жена от Разлог. 80-годишен мъж от Петрич е приет за лечение в болница "Рокфелер". 90-годишна жена от Сатовчанско е най-възрастната, получила инсулт.

Тревожната статистика сочи, че сред обслужените пациенти, получили инсулт през изминалата седмица, най-голям брой са случаите в община Благоевград - 6, следват Гоце Делчев и Разлог - по 4 случая, Сандански - 3, Петрич и Симитли по един.

Напредналата възраст е един от най-значимите рискови фактори за инсулт, поясни директорът на Спешна помощ в Пиринско д-р Красимир Михайлов. При 95% от случаите е при хора на възраст над 50 години, две трети при тези над 65 години. Възможно е инсулт да се получи при всяка възраст, рискови фактори са фамилната обремененост, както и начинът на живот. Мъжете страдат от инсулт с 25% повече от жените. За появата на мозъчен инсулт спомагат хипертония, тромбоза, сърдечни заболявания, захарен диабет, кръвни заболявания, злоупотреба с алкохол и медикаменти.

През изминалата седмица са спасени и двама пациенти, получили инфаркт, единият от тях е от Петрич. При тези състояния бързата реакция на близките и лекарската намеса са животорешаващи, заяви д-р Михайлов.

СЛАВА ИВАНОВА
Източник: вестник "Струма"